Nástroje pro usnadnění přístupu

S knihou do boje

V polovině dubna se třída 6.B zúčastnila soutěže zvané „Souboj čtenářů“.

Princip soutěže spočíval v tom, že čtyř až pěti členné skupinky ve třídě četly dva měsíce jednu z pětice knižních titulů, sdělovaly si dojmy, zapisovaly podrobnosti, všímaly si vztahů, debatovaly, konzultovaly a připravovaly se na velký souboj se všemi přihlášenými školami v celé republice. Ten vypukl v pátek 19. dubna. S úderem desáté hodiny byly na speciálním odkazu vyvěšeny otázky – tak podrobné, tak záludné, tak hluboké, že jen ten, kdo měl knihu dobře, ale opravdu dobře přečtenou, byl schopen na ně odpovědět. 25 otázek, 25 odpovědí. Mozky se vařily, skupiny skládaly odpovědi, kde bylo třeba, si konstruktivně vyměnily názory, prostě těžká, ale skvělá práce.

A ke složitosti otázek ještě jedno úskalí navrch. Všechny odpovědi musel zapsat pouze jeden člověk. Jeden zapisovatel pro všechny. Konkurz na zapisovatele vyhrála Eva a ta v den D sedla k počítači a během pár minut musela zapsat všech 25 odpovědí. Nervy byly na pochodu, i ruce se trochu třásly, ale zvládla to na jedničku.

Dvouměsíční práce, dvouměsíční setkávání nad knihami, dvouměsíční debaty a zapisování poznatků, to vše skončilo. Otázky jsme zodpověděli, poslali a teď už jen čekáme, jak jsme v celorepublikové konkurenci dopadli. Ale víte co? Je to vlastně jedno. My už své vítězství máme – všichni jsme poctivě četli, abychom nezradili skupinu, všichni jsme poctivě pracovali, všichni jsme prožili krásné příběhy z knih, všichni jsme udělali kus práce. Máme radost. Čtení není boj, čtení je dobrodružství.

Kateřina Podolská

ZŠ Kupkova

Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kupkova 1,
příspěvková organizace

Kupkova 1, 690 02 Břeclav
IČ: 63434466
Datová schránka: 9cpjxaj

Zřizovatel školy: Město Břeclav



© Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kupkova 1, příspěvková organizace

vytvořil www.pixelhouse.cz

Kontakty na vedení školy