Nástroje pro usnadnění přístupu

Ukrajinské odpoledne

,,Přátelství je jediným tmelem, který kdy bude držet svět pohromadě." Wilson Woodrow 

Přátelství. Podané ruce. Setkání. Poznávání se navzájem. Vzájemné obohacení.   Ukázat, co umím. Domluvit se. Spolu tvořit. 

To by asi byla mnohá ze slov, která nás vedla k tomu, abychom připravili, zorganizovali a nacvičili společné vystoupení ukrajinských a českých žáků ZŠ KUPKOVA a pozvali jejich spolužáky, učitele a rodiče na UKRAJINSKÉ ODPOLEDNE. 

Velmi nás mrzelo, že kreativní ukrajinští žáci nemají možnost se zapojit do soutěže v přednesu, protože český jazyk neovládají tak, aby mohli konkurovat českým recitátorům. Proto jsme spojili složku recitační, dramatickou a hudební a připravili s ukrajinskými žáky druhého stupně a žáky 7.A ZŠ Kupkova odpoledne ukrajinských lidových i moderních písní, ukrajinských legend a pohádek. 

A aby se nejednalo jen o část uměleckou, protože nejen uměním je živ člověk, navrhli jsme vzájemné seznámení ukrajinské a české kuchyně. 

A tak v úterý 26.3.2024, dva dny před dnem narození J.A. Komenského, přicházeli do Kupkovy školy rodinní příslušníci ukrajinských, ale i českých žáků a v provizorním bufetu na chodbě školy se hromadily pirohy, záviny, koláče, zákusky, slané pečivo, množství námi ani neočekávané. Chodby byly vyzdobeny panely s pracemi ukrajinských žáků, které připravila Mgr. Marie Doležalová. 

A pak nadešel okamžik, kdy ukrajinská paní učitelka Tetiana Breslav zahájila společně s ředitelkou školy Mgr. Helenou Ondrejkovou toto odpoledne. 

Mnohé k slzám dohnala hned úvodní ukrajinská lidová píseň v podání děvčat 6.a 7.ročníku za doprovodu Mgr. Kateřiny Podolské a žáků 7.A Petra Marka a Radima Pospíšila. Hudební vystoupení střídalo mluvené slovo a divadelní pohádka nacvičená Mgr. Hanou Pchálkovou s českými i ukrajinskými žáky 7.A 

Na závěr všechny přítomné Tetiana vyzvala, aby si zazpívali ukrajinskou lidovou píseň DUNAJU, DUNAJU, kterou pro české návštěvníky přepsala do latinky. 

Obrovský aplaus pro vystupující a slzy dojetí ukončily oficiální část a potom následoval bohatý raut, který úžasně organizovala Mgr. Miroslava Ivančicová a Jarmila Suchánková. Podával se čaj, káva a produkty české, ale především ukrajinské kuchyně. Říci, že se po dobrotách jenom zaprášilo, by byl slabý výraz. Ukrajinská kuchyně byla prostě skvělá! 

Rodiče i učitelé si mohli takto naprosto upřímně a neformálně popovídat. 

Naše úterní setkání se vydařilo a splnilo to, co jsme chtěli. Umožnit ukázat, co děti umí, spolupracovat a přátelsky se sejít. Tak příští rok na shledanou! 

učitelé češtiny z Kupkovy 

ZŠ Kupkova

Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kupkova 1,
příspěvková organizace

Kupkova 1, 690 02 Břeclav
IČ: 63434466
Datová schránka: 9cpjxaj

Zřizovatel školy: Město Břeclav



© Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kupkova 1, příspěvková organizace

vytvořil www.pixelhouse.cz

Kontakty na vedení školy